Al lekker bezig met Office 2010 beta? Natuurlijk is het niet erg dat Office nog niet Nederlandstalig is. Betatesters zijn dat wel gewend natuurlijk. Wat echter wel vervelend is, is dat bij de Engelse versie van Office 2010 geen Nederlandse spellingscontrole geleverd wordt. Voor een lekker gebruik van Office in de praktijk is dat toch wel essentieel. Op internet wordt via downloadsites “Dutch proofing tools” aangeboden. De vraag is echter of deze bestanden schoon zijn. Wil je dit risico niet nemen, volg dan dit simpele stappenplan.

Uitgangspunt: je hebt de Engelse versie van Office 2010 beta reeds gedownload en geïnstalleerd
Let op: wil je Office 2010 naast Office 2007 installeren, kies dan voor Customize en gebruik een aangepast pad. Helaas kunnen Outlook 2007 en 2010 niet naast elkaar bestaan: Outlook 2007 wordt overschreven. Mocht je overigens alleen van Outlook gebruik willen maken: Outlook heeft Word 2010 nodig om gebruik te kunnen maken van automatische spellingcontrole (Word 2007 werkt niet). Spellingcontrole achteraf (bijv. met sneltoets F7) werkt wel.

Office 2010 RTM
Heb je reeds de officiële versie van Office 2010, kijk voor spellingscontrole dan hier.

Snelle manier: download direct de benodigde bestanden
Mocht je de stappen 1 t/m 3 te veel werk vinden en heb je vertrouwen in mijn bestanden? Download de vier bestanden hier voor de 32 bit versie van Office 2010, pak ze uit en zet de in een map op je harde schijf. Voor de 64 bit versie download de bestanden hier. Ga nu verder met stap 4 hieronder.

Stap 1: download de Franse versie van Office 2010 beta language pack
Ga naar de downloadpagina van Office 2010 language pack Frans, kies de juiste Office versie (64 bit of 32 bit) en klik op ‘Télécharger’. Dit proces wil nog wel eens vastlopen. Een alternatief is om het direct hier (32 bit) of hier (64 bit) te downloaden vanuit je browser. Let op: het bestand is zo’n 415MB groot.

Stap 2: haal de proofing bestanden uit SingleLanguagePack
Open het gedownloade SingleLanguagePack_fr-fr.exe of SingleLanguagePack_fr-fr_X64.exe in Winrar (klik rechts op het bestand en kies ‘Open with Winrar’) of een ander archiefprogramma. Extract nu de volgende drie bestanden naar een lege map:
1. Proof.cab4
2. Proof.msi4
3. Proof.xml4
Hernoem al deze bestanden door de 4 weg te halen (Proof.cab, enz.).
Overigens zijn de cab3, msi3 en xml3 bestanden de Franse proofing bestanden. Verder staat de 2 voor Spaans, de 1 voor US-Engels en de 0 voor Duits. Zie ook ‘Andere talen nodig?’ hieronder.

Stap 3: maak een batchbestand aan om de tools te installeren
Open Notepad/Kladblok en kopieer er de volgende regel in:
msiexec /i proof.msi LAUNCHEDBYSETUPEXE=1 /qb
Sla dit bestand op als Installatie.bat en zet het in de map met de drie bestanden uit stap 2.

Stap 4: installeer de spellingscontrole automatisch
Dubbelklik op Install.bat en de grammatica en spellingsbestanden worden automatisch in de juiste mappen gekopieerd, zelfs als je het standaardpad hebt veranderd bij het installeren van Office 2010.

Andere talen nodig?
Voor de 32 bit versie download de relevante vier bestanden voor de talen Duits, Spaans en Frans
Voor de 64 bit versie download de relevante vier bestanden voor de talen Duits, Spaans en Frans

Mocht je opmerkingen hebben of verbeteringen, laat het weten!

Advertenties