Microsoft stelt software (zoals Office 2010) als download beschikbaar. Dit is goedkoper dan op een dvd. Deze download is echter beveiligd. Hoe kan je dan toch een mooie reserve setup-dvd branden?

Nu Microsoft Office 2010 heeft uitgebracht wil je dit pakket natuurlijk kopen! Microsoft biedt (via kanalen als msdn, surfspot en slim.nl) tegenwoordig de keuze tussen een download of een DVD, waarbij de download goedkoper is. In dat geval wil je natuurlijk wel een backup maken van de download. En hier gaat het fout… Microsoft biedt zijn downloads aan als sdc-bestand. Sinds kort is deze anders beveiligd en is er geen sdc-uitpak tool meer beschikbaar (zoals van Imagi). Kan dan geen backup meer gemaakt worden? Gelukkig wel!

Van download naar dvd in 5 stappen

Stap 1: download het installatie bestand en voer het uit. Microsoft levert een “installatie/uitpak tool” die in een aantal stappen het setup proces laat verlopen. De eerste hier relevante stap is het omzetten van het sdc-bestand naar een exe-bestand. Als je wilt kun je deze kopiëren naar een andere locatie, voor later gebruik.

Stap 2: laat de installatie/uitpak tool verder lopen (als de tool hebt afgesloten, dubbelklik het opgeslagen exe-bestand). Je ziet nu dat de setup-bestanden worden uitgepakt (zie hiernaast)

Stap 3: op een gegeven moment verschijnt een setup-scherm (zie hieronder). Bij Office 2010 is dit het scherm waar je je product key moet invoeren. Laat dit scherm staan! Als je dit scherm namelijk afsluit worden alle tijdelijke bestanden die je nodig hebt verwijderd.

Stap 4: ga nu naar C:\Users\jouw_username\AppData\Local\Temp. Kijk naar de twee zojuist toegevoegde folders. Eén folder bevat een beperkt aantal bestanden die geladen zijn voor het huidige setup proces. De andere folder bevat het goud: een prachtige verzameling setup-bestanden, zoals je deze ook vindt op een installatie-dvd.

Stap 5: kopieer deze folder naar een andere locatie (daarna kan het setup-scherm gesloten worden) en brand de inhoud van de folder op een dvd (Office 2010 Pro Plus past zelfs op een cd). Nu heb je alsnog je backup!

Nabrander: Surfspot

Overigens kreeg ik bij het installatieproces van Office 2010 (UK) vanuit Surfspot te maken met de volgende foutmelding: “setup cannot find ProPlusr.WW/ProPrWW.cab”. Ik heb meerdere keren netjes via de installatie/uitpak tool van Microsoft de setup herhaald, meerdere keren het met een nieuwe download geprobeerd en uiteindelijk op 3 computers het hele installatieproces doorlopen. Helaas steeds hetzelfde resultaat… Om er uiteindelijk achter te komen dat het resulterende exe-bestand een verkeerde md5-stamp heeft (nergens te vinden via Google). Het bestand van Surfspot blijkt dus corrupt.

Gelukkig heb ik via een andere bron een juist exe-bestand gekregen (zelfde aantal bytes, maar nu juist md5-stamp) en heb hiermee de bovenstaande stappen kunnen doorlopen en een dvd kunnen branden waarmee je een foutloze installatie kunt doen. Indien anderen hier ook problemen mee gehad hebben, laat het me dan weten (probeer het wel eerst met meerdere downloads, andere locaties en liefst meerdere pc’s – zorg bij deze laatste dat je automatisch activeren bij de setup uitvinkt).